keskiviikko 17. helmikuuta 2016

17.2. Ulta ja munuaispoli

Aamu alkoi tänään ultaäänellä. Pienen hakemisen jälkeen röntgen löytyi ja kovin kauaa ei tarvinnut odotella, kun kutsu tutkimushuoneeseen kävi. Eniten itseä jännitti se, olisiko lääkäri tälläkin kertaa liian hyvännäköinen nuori mies. Ei onneksi! Lääkärinä toimi mukava nainen, joka kertoili, että vanhat munuaiset ovat rusinan kokoiset ja maksa sekä munuainen näyttävät pelittävän hyvin. Juuri niin kuin pitääkin.

Ennen polikäyntiä ehdin käydä sairaalan kahviossa syömässä hieman aamupalaa. Munuaiskeskukseen marssin jo hyvissä ajoin ja tietysti sain odotella lääkäriä sellaisen ylimääräisen puoli tuntia.

Lääkäri oli tällä kertaa tietenkin juuri se, josta en niin kovin pidä. Hänen kanssaan tulee aina jostain syystä sellainen olo, että ei viitsi mitään kysyä. Onneksi mitään kysyttävää nyt ei ollutkaan. Lääkärin lisäksi huoneessa oli ilmeisesti lääkäriopiskelija. Meille sairaanhoitajaopiskelijoina opetettiin, että aina harjoitteluissa pitää esitellä itsensä potilaalle. Ilmeisesti sama ei koska lääkäriopiskelijoita, sillä tämä opiskelija ei katsahtanutkaan muhun tullessani huoneeseen sisään eikä itse lääkärikään vaivautunut kertomaan, kuka kyseinen henkilö on. Hänen tuolillaan roikkuvasta valkoisesta takista vain tein päätelmän, että lääkäriksi taitaa opiskella. Tai mistäs sitä tietää, oliko hän edes opiskelija.

Lääkäri pystyi ennen mun istumistani jo toteamaan, että nuhahan tällä hetkellä hieman vaivaa. Samalla hän kyseli, onko mulla ollut viime aikoina flunssaa ja olenhan ottanut influenssarokotteen. Olen ottanut. Sen jälkeen katsottiin paino ja lääkäri halusi tietää, mittailenko säännöllisesti verenpainetta. Tämä samainen lääkärihän viime kerralla 1,5 vuotta sitten antoi palautetta, kun kerroin ettei verenpainetta tule juuri itse mitattua. Pelkäsin jo, että nyt on sama saarna edessä, mutta ei onneksi.

Kaikki verikoearvot olivat jälleen hyvät. Hemoglobiini taisi olla 112 ja CyA 95. Itseä vähän jännitti tuo CyA-arvo, sillä täytyy myöntää, että on ollut (taas) hieman heikoissa kantimissa tuo lääkkeiden säännöllinen syönti. Heti kun ei ole säännöllistä elämänrytmiä, niin se meinaa jostain syystä unohtua. Nyt tosin olen koittanut tsempata asian kanssa ihan tosissani.

Lääkäri myös ihmetteli ääneen, kuinka vähän lääkkeitä syön. Ilmeisesti potilaat, joilla on kaksi siirrännäistä, syövät yleensä enemmän. Omasta mielestäni syön aika isolla annoksella edelleen Sandimmunia verrattuna muihin tuntemiini siirtopotilaisiin. Mutta varmasti asiaan vaikuttaa tosiaan se, että itsellä siirrännäisiä on kaksi.

Lopuksi lääkäri kyseli tietenkin töistä. Hävettää aina myöntää, että työttömänä tässä mennään. Ilmeisesti lääkäri hetken epäili, enkö tunne itseäni työkykyiseksi, sillä hän kyseli, olenko tyytyväinen vointiini ja voisinko sen puolesta töihin mennä.

Nyt on taas sitten hetkesi ohi sairaalassa ramppaaminen. Johan siellä tässä saikin useampana päivänä käydä. Ja kun kaikki on edelleen niin hyvin, seuraava kerta munuaispolille on ensi vuoden maalis-huhtikuussa.

4 kommenttia:

  1. Moi! Oon vasta löytänyt sun blogin ja alkanut alusta asti lukemaan, kovin pitkälle en vielä ole päässyt. Mulla on vasta todettu polykystinen maksatauti ja sun tarina kiinnostaa kovasti. Kerrotko missään ajasta ennen siirtoleikkausta, kaikki on mulle niin uutta, että kiinnostaisi kovasti tietää mitä olet kokenut ennen siirrännäisen saamista ja miten silloin voit.

    VastaaPoista
  2. Heippa ja tervetuloa lukijaksi! Tsemppiä myös kovasti! Varmaan eniten tietoa ennen siirtoa löytyy näistä kahdesta postauksesta. Toivottavasti niistä on apua. Ja AINA saa toki kysellä lisää, mielelläni kerron ja autan. :)

    http://howhardlifecanbe.blogspot.fi/2014/10/lapsuus-nuoruus-pitkaaikaissairauden.html

    http://howhardlifecanbe.blogspot.fi/2015/04/nuoruus-pitkaaikaissairauden-kanssa.html

    VastaaPoista
  3. Melkoisen tarinan ainekset olet joutunut elämään. Vastoinkäymisiä toisensa perään ja kuitenkin olet selvinnyt pää pinnalla. Toivo kaiken kurjan keskellä tuntui minusta lukijana sykähdyttävältä. Luin blogisi läpi jo noin vuosi sitten ja se oli yhtenä innoittajana oman blogini kirjoittamiseen. Itselläni todettiin munuiaisen vajaatoiminta 2,5 vuotta sitten, jolloin myös dialyysit aloitettiin. Siirtolistalla olen olen ollut nyt reilu kaksi vuotta. Kiitos blogistasi ja kaikkea hyvää, olen maininnut blogisi myös omassa linkkilistassani. elinsiirto.wordpress.com

    VastaaPoista
  4. Kiitos kommentista. :) Kiva kuulla, että olet innostunut oman blogin kirjoittamisesta. Jotenkin se asioiden jakaminen ja ylös kirjoittaminen helpottaa ja auttaa. Aika kauan olet saanut siirtolistalla jo olla, toivottavasti uusi munuainen löytyy pian. :)

    VastaaPoista